Üst Menüler (Temel Yönlendiriciler)

SBPB 1,2,3,4. Sınıfların Blog/ları (Son güncelleme sırasındadır)

12 Kasım 2024 Salı

Tartışma Etiği ve Kalite Beklentileri

Not: 241112 :

12 Kasım - PKT vize öncesi son ders bitiminde (aniden tırmanan bir konuşma üzerine) "Tartışma Etiği ve Kalite Beklentileri" için  izlenim ve görüşümdür, bilginize.

Tartışma Etiği ve Kalite Beklentileri


Dersler hakkında çerçeve ve yöntemlere ait ön bilgileri (tekrar hatırlatma gereği)


Dönemle ilgili tüm ilke ve esaslar, gelecek öngörüleri dönemin öncesinde OGRİS üzerinde ki ders çerçevesinde ve bloglarda belirtilen kurallar vs. üzerinden belirlenerek,  öğrenciler bilgilendirilmiştir. Ayrıca dönemin başında ise ilk derste kapsam ve yöntem görüşülüp, o döneme özgü son kararlar her zaman ki gibi verilmiştir. 


Öğrencilere yer yer sorulan ve gerekirse tercih bildirimi beklenilen konular ise sınırlıdır, eğer bunlar varsa ve ilk hafta da kesinleştikten sonra tekrar tekrar bunlar üzerine ve gereksiz ifadelerle tartışma da anlamsızdır, hatta yersiz, zamansız, usulsüz ve etik dışı bir söylemle yapıldığında da yakışıksızdır, bu şekilde ilerlenilemez ve hiç bir sonuçta alınamaz.

Tartışma Etiği ve Kalite Toplantıları 

Tartışmanın yeri, öğrenci odaklı gerçekleşen sınav sonrasında (uygun bir zamanda) ilan edilip, yapılan kalite toplantılarıdır ve bu konular ancak orada (yani kağıtlar okununca) görüşülebilecektir. 

Kalite toplantıları ve yöntemlerini (tekrar hatırlatma gereği)

O toplantılar da, öncelikle uygun bir dil ve anlaşılır bir ses tonuyla yavaş, sade tane tane konuşmayı ve şahsi düşünceleri ifade etmeyi, sonra da karşıya susarak izin vermeyi ve önce dinlemeyi gerektirir...


Bu toplantılar, öğrencilerin başarı düzeylerini yükseltmeleri için karşılıklı diyaloglar geliştirilerek, dersleri yeniden ortaklaşa ve daha anlamlı bir şekilde yapılandırmayı sağlayacağı önceden de, hem toplantılarda hem de blogta kısaca belirtilmiştir. Sınıfın da bu yüzden tam katılımı ve tartışma etiğine özen göstermesi kaliteyi arttırması beklenmektedir.

Durum tespiti 

Temsilcisi olmayan gönüllülük esası zayıf olan ortamlarda kimse ne bir sözcü, ne de sınıfın avukatıdır, buna da soyunmamalıdır.

Ayrıca temsilcisi olmayan, ödevlerini zamanında yapmayan, farklı disiplinsiz tutumlarını sürdürenler, öncelikle bunlardan sorumludur. Bu tutumlar, sadece o öğrenci/ler/in değil, sınıfın ve dersin de, yaşadığı bir sorun haline getirilmemelidir, özellikle zamanı geçmiş, hiç makul olmayan, geçersiz sorular ve çıkışlarla, son dakikada õneriler, anlaşılmaz olumsuzlamalarla da tartışılamaz, bunların sınıfı ve ortak başarıyı etkilemesi de kabul edilemez. 


Kaldı ki, bu toplantılar ve harcanan emek ve zaman başarıyı perçinlemek içindir. Eğer bu toplantılar da, çoğunluğa gereksiz gelmeye ve katılım da azalmaya başlar ise yapılamayacaktır!


Herkes öncelikle kendi başarısından sorumludur, dayanaksız olumsuzlamalar yerine öğrenci öncelikle kendi tutumlarını disiplin altına almalıdır:


Derse kitapsız, deftersiz, kalemsiz geç gelip, özellikle arka sıralara geçip oturup, sadece yoklamayı  imzalamak... 


.. testten vazgeçilmesini de halen anlamayarak ve dersi tümden olumsuzlayan ifadelerin kullanılması ile olumsuz tavırlar takınılması oldukça üzücüdür, bunların da geçen seneki benzerleri gibi yine uygun bir davranış olmadığı düşünülmektedir.

Sonuç 

2. sınıfın sınavları geçen senede kalite toplantılarında tartışıldığı gibi artık klasik yapılmaktadır, bu karar da dönem başında yani çoktan verilmiştir. Bu konuda da yukarıda da belirtildiği gibi hiçte uygun olmayan yollarla bir daha herhangi bir ortak tartışma yapılması da düşünülemez.

Öneri

Bu hususları kavramak ve uygulamak, tüm öğrencilerin lehinedir. Klasik sınav, üniversitede verilen ve tüm toplumu etkileyen 4 yıllık mesleki bir eğitimden beklenen gelişmenin de anahtarı olmaktadır, test ve soru bankaları ile sınavlara son dakika ezberleyerek hazırlanmak yerine, seçilen kitabı her hafta düzenli okumak, anlamak ve anladığını önce tartışabilmek için size özenle ve sabırla fırsatta verilmektedir. Bu fırsatları zamanında tam katılımla lehinize çevirmek halen elinizdedir, aksi halde uygun olmayan tavır ve söylemler de farklı değerlendirilecektir.


Acilen ve önemle duyurulur.


Vize de başarılar dilerim.


Anahtar

(Bknz. Blog/lar)


Tartışma Etiği,Kalite,Nezaket ve Görgü Kuralları,İletişim,Müzakereci yaklaşım,Sivil toplum örgütleri,Planlama Kuramları,Sosyal İşlikler,Paradigmaların dönüşümü,BKM,...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder